Prima pagina

Schimbati anotimpul

Obiective turistice

Biserica ortodoxa Sfantul  Nicolae

 

          Monument de arhitectura religios: Biserica de lemn “Sf.Nicolae” din Sagna, construita în anul 1530, refacuta în anul1809

          La numai 8 kilometri distanta de Roman, pe un deal impunator ce strajuieste întreg tinutul Sagnei, se pot observa turlele uneia dintre cele mai vechi biserici de lemn din aceasta latura a Neamtului.
          La Sagna, biserica de lemn este pastrata ca un tezaur de pret, în mijlocul cimitirului. Vreme de aproape trei secole acest lacas a ocrotit vietile localnicilor si i-a gazduit în clipele de restriste.Înaltata sus, pe colina cea mai înalta a asezarii - Dealul Dafinoaiei -, biserica seamana cu un ostean credincios, scrutand zarile ce se deschid cu generozitate în jur. Jos, la picioarele dealului, se întind zavoaiele Siretului.
          Potrivit traditiei locului, biserica de lemn din Sagna ar fi fost ridicata la 1530, fiind, astfel, cea mai veche biserica de lemn din zona Romanului. Ridicata de obstea locului, lacasul a cunoscut refaceri în mai multe randuri, de aceea caracteristicile constructive ale edificiului actual nu permit o datare anterioara secolului al XVIII-lea.
          Importanta sa pentru comunitatea locala, vechimea, dar si unele elemente arhitecturale pastrate nealterate au fost doar cateva dintre argumentele pentru care aceasta bisericuta, ce poarta hramul „Sf. Nicolae“, a fost înscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Neamt. „Aceasta bisericuta este importanta nu numai prin constructia în sine; mobilierul vechi pastreaza forme sculpturale întalnite din ce în ce mai rar la bisericile de lemn. Cei doi pesti de la baza iconostasului «Sf. Nicolae» constituie exemplare unice întalnite pana acum la bisericile de lemn din eparhia Romanului, cum de altfel sunt unice si cele doua cuiere de lemn pictat, din pridvor. Prezenta acestor elemente cu valoare de unicat în bisericuta de la Sagna poate fi pusa în legatura cu faptul ca satul si implicit biserica au stat sub influenta Manastirii Galata“, considera pr. Vasile Anghel, parohul de la Sagna.